Buraczki z octem balsamico

Reklama

Opis przygotowania

Buraki wyszorować, upiec do miękkości w piekarniku (30-45 min. w zależności od wielkości), ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Buraki i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać cebulę i natkę. Ocet wymieszać z oliwą, dodać cukier, sól i pieprz, polać sałatkę. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 min.. Tak przygotowane buraczki można ułożyć ciasno w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.

Składniki

  • 4 buraki ćwikłowe1 jabłko deserowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli, odrobina mielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine

Podobne przepisy do Buraczki z octem balsamico