Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka kroje w bardzo mała kostkę, cukinię (zostawiłam kilka plastrów osobno), cebulę również. Pora w paseczki. Na łyżce oliwy z oliwek smażę kurczaka, pory, cukinie i cebule aż wszystko zmięknie. Dodaje 3 łyżki śmietany, musztardę, mieszam, przyprawiam, dodaje trochę sera. Sos ma być na tyle gęsty żeby się łatwo nadawał do nadziania rurek. Nie może być lejący. Rurki wrzucam do gorącej wody na 2 minuty, potem do zimnej. Naczynie smaruje masłem. Każda rurkę nadziewam i układam w naczyniu. Tak żeby powstała jedna warstwa. Nadzienia zostało wiec dodałam do niego resztę śmietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawiłam i zalałam sosem. Na gorę wyłożyłam plastry ugrillowanej cukinii. Przykryłam folia aluminiowa. Do piekarnika na 180 st na 25 minut. potem zdjęłam folię posypałam warstwa sera i zapiekłam jeszcze 10 minut. Było mówiąc nieskromnie rewelacyjne.

Składniki

  • 15 sztuk cannelloni1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • cukinia
  • por
  • cebula
  • ser starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • śmietana do sosów 18%
  • łyżka musztardy ziarnistej
  • 3 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • masło do wysmarowania formy

Podobne przepisy do Cannelloni z piersią w sosie śmietanowym