Chili con carne

Reklama

Opis przygotowania

Rozgrzać olej w dużej głębokiej patelni (ja używam woka), wrzucić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć wszystko razem 8 minut. Dodać mięso i smażyć mieszając 6 minut po czym dołożyć odsączoną fasolę, a po 5 minutach smażenia – pomidory, przecier, rosół, cukier, sól, pieprz i chili do smaku (ja lubię ostre więc daje sporo pieprzu i chili). Przygotowaną potrawę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut. Podawać z ryżem.

Składniki

  • 75 dag mielonego mięsaduża puszka czerwonej fasoli
  • puszka obranych pomidorów w zalewie
  • szklanka rosołu z kostki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • chili

Podobne przepisy do Chili con carne