Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na kwadraty o boku mniej więcej 8 cm (wychodzi 15 ciastek). Na każdym kwadraciku układamy łyżeczkę jabłek i sklejamy w trójkąt bądź prostokąt. Kilkakrotnie nacinamy każde ciastko z wierzchu (wtedy ciasto ładniej wyrośnie). Rozbełtujemy jajko, smarujemy nim wierzch ciasteczek i posypujemy cukrem (im grubszy, tym lepszy).
Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy ok. 30 minut, aż ciasteczka nabiorą złoto-brązowego koloru.
Można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, lekko ostudzone.
Ciasteczka wypełnić można dowolnymi owocami albo dżemem, dodać rodzynek, posypać płatkami migdałowymi, itd.
Smacznego!