Ciasto czekoladowe

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy wsypujemy do miski i razem mieszamy. Dodajemy wodę, oraz ocet, dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na tortownicę (proporcja składników na blaszkę o średnicy 26 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 200 °C przez ok 35-40 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto przekrawamy na 2 lub 3 płaty. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem. Wykładamy na warstwy ciasta i składamy jeden na drugi.Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min.
Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi, wstawiamy do lodówki na ok 1 h.

Składniki

  • Ciasto:3 szklanki mąki
  • 2 szklanka cukru
  • 6 łyżki kakao
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Ponadto:
  • płatki migdałowe
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru

Podobne przepisy do Ciasto czekoladowe