Ciasto FALE DUNAJU

Reklama

Opis przygotowania

Masa:
1. Cukier, margarynę i żółtka ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ubitą z białek pianę.
2. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Na jasnym cieście układamy jabłka i wykładamy ciemną masę. Pieczemy 40 minut
w temperaturze 200°C.

Krem:
1. Większą część mleka gotujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
2. Mąki mieszamy z pozostałym zimnym mlekiem i wlewamy do gotującego się. Mieszamy do czasu zgęstnienia i studzimy. Następnie ucieramy
z masłem i margaryną do czasu uzyskania gładkiej masy. Kremem smarujemy wystudzone ciasto.

Polewa:
1. Margarynę roztapiamy w garnku, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli tłuszcz oddziela się od masy należy dodać jeszcze trochę cukru. Jeszcze ciepłą polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • Masa:1 paczka margaryny
  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jabłka pokrojone w plastry
  • Krem:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżeczek cukru
  • wiórki kokosowe

Podobne przepisy do Ciasto FALE DUNAJU