Ciasto kombinowane

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto :
margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym ,dodać mąkę, proszek do pieczenia,sól,żółtka i śmietanę ,zagnieść ciasto i schłodzić .Po około 1 godzinie ciasto podzielić na dwie części ,jedną wyłożyć dno wysmarowanej formy,na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbarem ,na to piana z białek i porwana reszta ciasta.

Nadzienie:
Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki ,dodać dżem,cukier ,rodzynki,1 szczyptę soli i starte suchary ,wszystko dokładnie wymieszać .

Piana:
4 białka ubić z 1/2 szklanki cukru na sztywną bezę

Ciasto piec około 50 min w gorącym piekarniku ,po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem .

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 30 dag rabarbaru
  • 1 szklanka dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki startych sucharów

Podobne przepisy do Ciasto kombinowane