Ciasto przekładane

Reklama

Opis przygotowania

iszkopt: Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać cukier, dodać żółtka i wlać olej. Powoli wsypywać mąkę i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wlać na blaszkę i piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzone ciasto przeciąć na pół. Dolną część nasączyć wodą połączoną z cukrem i aromatami. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć na dolny placek. Przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę ubić mikserem. pod koniec dodać cukier puder wymieszany ze śmietan – fixem. wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego.;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nasączenia:
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • Dodatkowo:
  • 1 gotowy krem karpatka+składniki potrzebne do jego przygotowania
  • małe opakowanie śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • śmietan - fix
  • 3 kostki gorzkiej czekolady Wawel

Podobne przepisy do Ciasto przekładane