Ciasto z chałwą

Reklama

Opis przygotowania

1. Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek i śmietanę lekko wymieszać dać do wysmarowanej foremki i piec.

2. Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek, kakao i śmietanę – wymieszać lekko podzielić na pół, wlać do dwóch foremek i upiec dwa biszkopty,

3. Masa: z mleka, mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć do białości, dodawać budyń i ucierać na koniec dodać rozkruszoną chałwę dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i utrzeć.

4. Na tacy ułożyć ciemny biszkopt rozsmarować jasną masę, na masę ułożyć jasny biszkopt posmarować połową ciemnej masy, ułożyć ciemny biszkopt, dokładnie przydusić najlepiej położyć na ciasto tackę i na chwilę przydusić aby ciasto się wyrównało, zdjąć tackę, posmarować biszkopt resztą ciemnej masy, bardzo równo ją rozprowadzić najlepiej za pomocą długiego noża, na masę ułożyć bezy wg upodobania w niewielkich odstępach, rozpuścić pokruszoną czekoladę z trzema łyżkami mleka, ciepłą polewać na ukos placka.

Składniki

  • Biszkopt jasny:4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Biszkopt ciemny:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżka mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 4 cukry waniliowe
  • łyżka kakao
  • 40 dag chałwy waniliowej
  • 2 masła
  • bezy 2 opakowania
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki mleka

Podobne przepisy do Ciasto z chałwą