1. Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek i śmietanę lekko wymieszać dać do wysmarowanej foremki i piec.
2. Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek, kakao i śmietanę – wymieszać lekko podzielić na pół, wlać do dwóch foremek i upiec dwa biszkopty,
3. Masa: z mleka, mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić, masło utrzeć do białości, dodawać budyń i ucierać na koniec dodać rozkruszoną chałwę dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i utrzeć.
4. Na tacy ułożyć ciemny biszkopt rozsmarować jasną masę, na masę ułożyć jasny biszkopt posmarować połową ciemnej masy, ułożyć ciemny biszkopt, dokładnie przydusić najlepiej położyć na ciasto tackę i na chwilę przydusić aby ciasto się wyrównało, zdjąć tackę, posmarować biszkopt resztą ciemnej masy, bardzo równo ją rozprowadzić najlepiej za pomocą długiego noża, na masę ułożyć bezy wg upodobania w niewielkich odstępach, rozpuścić pokruszoną czekoladę z trzema łyżkami mleka, ciepłą polewać na ukos placka.