Ciasto ze śliwkami i budyniem

Reklama

Opis przygotowania

1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mleko, mąkę, żółtka, ubite białka, proszek, sok z cytryny i śmietanę. Utrzeć na gładką masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao.

2. Śliwki przekroić, usunąć pestki. Oprószyć mąką. Na blachę wylać jasne ciasto, ciemne i pionowo powkładać śliwki. Piec ok.45 min w temp. 180st. Ostudzić. Na mleku ugotować budyń, wyłożyć na ciasto. Ostudzić. Polać polewą. Ewentualnie posypać orzechami.

Składniki

  • CIASTO: 6 jaj,
  • 2 1/2 szkl. mąki,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • cytryna,
  • 2 łyżki śmietany,
  • kost. margaryny,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • DODATKOWO:
  • 1/2 kg śliwek (mogą być z kompotu)
  • troszkę mąki,
  • 3/4 l mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • polewa czekoladowa.

Podobne przepisy do Ciasto ze śliwkami i budyniem