Czerwone curry z kewetkami

Reklama

Opis przygotowania

Odmrozone krewetki wyszałam z pastą curry, przykryłam folią i wstawiłam na godzine do
lodówki, by przeszły smakiem. Makaron zalałam wrzatkiem na 3 minuty. Odcedziłam. Gotowy.
Olej rozgrzałam na patelni, dodałam cebulę, smażyłam do zeszklenia. Wlałam pomidory,
dodałam skórkę z limonki, papryczke chilli drobno posiekaną, smażyłam ok 2 minut. Dodałam krewetki z pastą, wymieszałam i gotowałam chwile zeby się zagrzały. Wlałam mleko kokosowe, bulion, sos rybny i sok z limonki do smaku. Na koniec wrzuciłam zielone częsci dymki, wymieszałam, pogotowałam jeszcze minute. Podałam na makaronie z plasterkami limonki i posypane zielona dymką. Pyszne!

Składniki

  • 1 łyżka oleju 2 cebule drobno pokrojone
  • posiekane zielone częsci dymki (ok 1/2 szklanki)
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 500g krewetek królewskich (ja miałam mrozone)
  • papryczka chilli drobno posiekana
  • limonka sok z 1/2
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • plasterki limonki do ozdoby
  • makaron chiński typu noodle ale mozna dac chiński jajeczny

Podobne przepisy do Czerwone curry z kewetkami