Duszona karkówka

Reklama

Opis przygotowania

Karkówkę kroimy w kawałki (większą kostkę), obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Przekładamy do rondelka. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Cebule i czosnek przesmażamy na oleju z mąką, pozostałymi z obsmażania mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Cebule i marchew przekładamy do rondla z mięsem i dodajemy grzyby suszone i przyprawy. Zalewamy wodą, tak aby całe mięso było zakryte i dusimy do miękkości pod przykryciem. Można na koniec duszenia dodać śmietanę.

Składniki

  • ok 1 kg karkówkimąka
  • olej
  • 2 średnie cebule białe
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone grzyby
  • 2 średnie marchewki
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz mielony
  • kostka Knorr ostre papryczki
  • przyprawa do mięs Knorr
  • vegeta

Podobne przepisy do Duszona karkówka