Egipska shoarma wg Agi

Reklama

Opis przygotowania

2-3 piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki,obtoczyć przyprawami do shoarmy,odstawić na 2h do lodówki.
Obrać,umyć i pokroić ziemniaki w plasterki. Mozna je podgotować 5min w osolonej wodzie lub bez gotowania,ułożyć plastry tak by zachodziły na siebie w naczyniu żaroodpornym.Polać je z wierzchu olejem,oprószyć solą,pieprzem,bazylią.Piec w piekarniku w temp.ok.200 st.C przez 30 min.włączając pod koniec grilla w piecu by się przyrumieniły ładnie.
Podsmażyć 3-4 cebule pocięte w półplasterki,lekko posolone i posypane pieprzem.Gdy się zarumieni i zmięknie,dorzucić pokrojone pieczarki i dusić dalej. Na tej samej lub na drugiej patelni smażyć piersi wraz z papryką pocietą na cieniutkie paseczki. Wszystko razem wymieszać.
Podawać pieczone ziemniaki (lub frytki czy ryż) z ułożonym na nich mięsem i z surówką.

Składniki

  • -ziemniaki(zalezy na ile osób)-3 piersi z kurczaka
  • -3-4 cebule duże
  • -200g pieczarek
  • -pół lub 1 cała papryka czerwona
  • (może tez być pół papryki zielonej)
  • -przyprawa do shoarmy lub każdej z wymienionych przypraw po pół łyżeczki (musi to być: pieprz,sól,papryka czerwona,chili,cynamon,gałka muszkatałowa,imbir,kmin rzymski,czosnek granulowany,kolendra,kurkuma,koper włoski,goździki,skruszone ziele angielskie)

Podobne przepisy do Egipska shoarma wg Agi