Fasolka po katalońsku

Reklama

Opis przygotowania

Fasolkę wrzucić do przyprawionego szczyptą soli i cukru wrzątku, gotować około 20 minut. Wyjąć, osączyć i ostudzić. Odkroić końcówki i pokroić każdy strąk na trzy części. Ziemniaki pokroić na cienki słupki, usmażyć jak frytki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, duże pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Na oleju zrumienić posiekane cebule i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.

Składniki

  • 50 dag fasolki szparagowej 3-4 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka

Podobne przepisy do Fasolka po katalońsku