Gęś duszona z kiszoną kapustą

Reklama

Opis przygotowania

Gęsinę rozmrozić,umyć,osuszyć.Natrzeć mieszaniną
soli,majeranku i granulowanego czosnku,odstawić.
Suszone grzyby 2 godziny przed gotowaniem zalać
0,5 litrem gorącej wody przykryć pokrywką lub
talerzykiem odstawić.Kiszoną kapustę odcisnąć
z soku,jeżeli jest za kwaśna przepłukać wodą
odcisnąć pokroić włożyć do garnka.Wodę z namoczonych wcześniej grzybów wlać przez sito,
cedzak do kapusty podstawić pod garnek płytkę
zacząć dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Namoczone i odcedzone grzyby pokroić w paski
dodać do kapusty.Obrać 3 cebule pokroić w
talarki zeszklić na patelni na 2 łyżkach masła
dodać do kapusty.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
C.włożyć naprzyprawowaną gęsinę podlaną niewielką
ilością wody piec około 50 minut.Do gotującej się
kapusty dodać łyżeczkę od herbaty mielonego
pieprzu czarnego,4 łyżeczki cukru.Po 50 minutach
wyjąć z piekarnika naczynie z gęsiną dodać do
kapusty tak aby przykrywała gęsinę,dodać także
wytopiony z gęsiny sos.Dusić jeszcze 2 godziny na
malenkim ogniu,dodając ewentualnie niewielką ilość
wody.Na koniec ewentualnie dosolić do smaku.
Podawać z ziemniakami.

Przepis zaczerrpnięty z "Kuchni Polskiej" nieco
przezemnie zmodyfikowany.

Składniki

  • 1 mrożona pierś z gęsi + 4 mrożone gęsię udka1,2 kg kwaszonej kapusty
  • 20 G podgrzybka suszonego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła lub gęsiego smalcu
  • majeranek
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • cukier
  • sól

Podobne przepisy do Gęś duszona z kiszoną kapustą