Granita z arbuza

Reklama

Opis przygotowania

Miąższ trzeba bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich pestek, także tych białych. Pokrojony przekładamy razem z z sokiem, który nam wyciekł przy oczyszczaniu, do wysokiego pojemnika. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy całość blenderem i przelewamy do zamykanego pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki i co m/w 1-2 godziny mieszamy, najlepiej widelcem, alby całość ładnie się zmroziła i miała postać jakby zeskrobanego szronu. Podajemy w miseczkach lub pucharkach. Polecam bo fantastycznie orzeźwia!
Jeśli arbuz jest bardzo dojrzały i słodki można zrezygnować z dodawania cukru.

Składniki

  • 3-4 szkl. pokrojonego i oczyszczonego z pestek miąższu arbuza,2-3 łyżki cukru pudru,
  • sok z dużej cytryny

Podobne przepisy do Granita z arbuza