Jagodzianki domowe

Reklama

Opis przygotowania

0,5 litra mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, jednocześnie miksując. Ostudzić masę i wbić 4 jajka i dodać rozkruszone drożdże. To wszystko dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczoną margarynę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt tępe dodać ciepłe mleko. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować dość grube placki i wykrawać szklanką, nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i dobrze zlepiać, formując jagodzianki. Odstawić do wyrośnięcia, piec w 190 stop. Do zrumienienia.
Upieczone jagodzianki posypać cukrem pudrem

Składniki

  • 1 kg mąka,1 paczka drożdże,
  • 1/2 l mleko,
  • 2 łyżki cukier,
  • 4 szt jajka,
  • 3 łyżki margaryny rozpuszczonej
  • 0,5 litra jagody
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Jagodzianki domowe