Kapuścianka

Reklama

Opis przygotowania

Z kości, warzyw i przypraw przygotować wywar. Ma go być ok. 2,5 litra. Kiedy wywar jest gotowy, przecedzamy go, aby nie było w nim kości.
Warzywa kroimy w kostkę, kości obieramy z mięsa i kroimy na drobno. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem z warzywami i mięsem wkładamy do wywaru. Ustawiamy na małym ogniu i gotujemy.
W tym czasie kapustę kroimy na szatkownicy lub nożem w paski. Wkładamy do salaterki i zalewamy gotującą wodą na ok 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę a kapustę wkładamy do gotującego się wywaru.
Wszystko gotujemy do miękkości doprawiając solą,pieprzem i wegetą.
Kiedy wszystko będzie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotowe.
Ja, nie zważając na kalorie, kiedy zupa jest na talerzu, dodaję płaską łyżkę śmietany.
Smakuje jeszcze lepiej!!!

Składniki

  • Kość schabowa lub inna2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • zielenina
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • 5 lub 6 ziemniaków
  • 0,5 niewielkiej główki kapusty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Podobne przepisy do Kapuścianka