Kapusta z fasolką

Reklama

Opis przygotowania

Namoczyć fasolkę (przez dobę) w wodzie. Do garnka dać kapustę i pokrojone w kostkę mięso, dodać kminek ziele angielskie liście laurowe i kostki rosołowe, podlać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W osobnym naczyniu ugotować fasolkę w wodzie z odrobiną soli do miękkości. Ziemniaki ugotować i poddusić, do garnka z kapustą dodać odcedzoną fasolkę, duszone ziemniaki, gotować razem ok 10 minut. Pokroić cebulkę usmażyć na margarynie na złoty kolor dodać do tego mąkę i zrobić zasmażkę, wsypać do kapusty i zagotować przyprawić magą i pieprzem. Kapusty nie odcedzać w czasie gotowania, bo dodaje się fasolkę i nie jest kwaśna..

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej, szklanka suchej fasolki,
  • 2 ziemniaki duszone,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 łyżeczki kminku,
  • 2 kostki rosołowe,
  • czubata łyżka mąki,
  • pieprz i maga,

Podobne przepisy do Kapusta z fasolką