Kąski po cygańsku

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę w piórka, posypujemy solą i pieprzem. Dusimy wszystko na masełku, pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę.
Mięso mielone mieszamy z namoczonym i odciśniętym chlebem,jajkiem. Dodajemy majeranek, paprykę w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kładziemy łyżką maczaną w zimnej wodzie na gorący olej małe porcje mięsa (jak kluski kładzione) i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.Gorące mięso dodajemy do potrawki z grzybów, mieszamy. Wszystko razem dusimy jeszcze do 5 min.

Składniki

  • 1/2 kg świeżych, dowolnych grzybów (ja miałam zielonki)2 cebule
  • 1/2 strąka papryki
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Kąski po cygańsku