Kilimandżaro

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać do białości, mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek , podczas mieszania dodać śmietanę , ciasto podzielić na dwie części , upiec dwa biszkopty.

2. Masa: Ugotować budyń z mleka i cukru, wystudzić, utrzeć masło, dodawać powoli budyń, ucierać, na koniec dodać spirytus. Galaretka: galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, jabłka pokroić w drobną kosteczkę, litr wody zagotować dodać kwasek cytrynowy, wrzucić jabłka i sparzyć, odcedzić, wsypać do galaretki.

3. Wykonanie: Na biszkopt rozsmarować masę, na masę wyłożyć krzepnącą galaretkę z jabłkami, na to dać biszkopt, polać dowolną polewą i posypać rodzynkami.

Składniki

  • 8 jajek, 10 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki śmietany 30 %,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1, 5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 5 dużych jabłek,
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1 litr wody,
  • polewa: 2 czekolady mleczne Wawel i 4 łyżki mleka
  • rodzynki do dekoracji,

Podobne przepisy do Kilimandżaro