Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni, na łyżce oleju. 3 łyżki bułki tartej wymieszać z mlekiem, dodać do mięsa. Dodać też cebulę, jajko kurze, doprawić solą i pieprzem ziołowym, wyrobić. Masę podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajeczko przepiórcze i delikatnie zlepić brzegi, z powrotem uformować kulkę. Mięsne kulki obtoczyć w reszcie bułki tartej i obsmażyć do zrumienienia na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju.
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Do płynu włożyć klopsiki, dusić 3-5 min. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka – wtedy nie dodajemy już cytryny.
Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu. Podawać z kluskami