Klopsiki z jajeczkiem, w sosie chrzanowym

Reklama

Opis przygotowania

Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni, na łyżce oleju. 3 łyżki bułki tartej wymieszać z mlekiem, dodać do mięsa. Dodać też cebulę, jajko kurze, doprawić solą i pieprzem ziołowym, wyrobić. Masę podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajeczko przepiórcze i delikatnie zlepić brzegi, z powrotem uformować kulkę. Mięsne kulki obtoczyć w reszcie bułki tartej i obsmażyć do zrumienienia na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju.

W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Do płynu włożyć klopsiki, dusić 3-5 min. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka – wtedy nie dodajemy już cytryny.

Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu. Podawać z kluskami

Składniki

  • 25 dkg mielonej wieprzowiny (zmieliłam karkówkę)1/2 cebuli
  • 1 jajko kurze
  • 6 jajeczek przepiórczych
  • 4 łyżki mleka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej
  • SOS:
  • 2-3 szkl. wywaru jarzynowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru

Podobne przepisy do Klopsiki z jajeczkiem, w sosie chrzanowym