Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę i czosnek przełożyć do rondla, wlać ok.100ml wody, dodać sól, masło i cukier, dusić na malutkim ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie zmiksować na papkę, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, wymieszać, powoli dosypywać mąkę intensywnie wyrabiając łyżką aż uzyskamy gęste, kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy. Takie kluseczki podajemy do gulaszu albo innych dań z sosem. Jeśli do duszenia marchewki nie dodamy czosnku to powstałe kluski możemy podać na słodko, ze śmietanką i twarogiem.