Kolorowa zupa z cukinii i kurek

Reklama

Opis przygotowania

Cukinie umyc, obrać, skórki ugotować oddzielnie w wodzie, odcedzić i odłożyć. 1/2 z kurek odłożyc. Cebulę i ziemniaki i 1/2 kurek pokroic w kostkę obsmażyć na oliwie, dodać białą część cukinii, zalać winem, odparować. Podlać wywarem z warzyw, gotować do miękkości, dodac pieprz i tymianek. Zmiksować, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Odlać 2/3 wywaru. Do pozostałej 1/3 dodać ugotowane skórki z cukiniii zmiksować. Pozostałe odlożone kurki usmazyć na masle. Obie zupy wlać "artystycznie" do talerzy, dodać podsmażone na maśle kurki. Przepis troszke zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki Katarzyny Likus "Kuchnia najlepsza pod słońcem

Składniki

  • 2 cukinie cebula
  • 1 duży ziemniak
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml białego wina
  • 150 ml śmietany do zup
  • 1l bulionu warzywnego
  • 150g kurek
  • tymianek
  • pieprz

Podobne przepisy do Kolorowa zupa z cukinii i kurek