Biszkopt cytrynowy
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka oraz cukier. Następnie wsypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Formę na placek wysmarować tłuszczem oraz wyłożyć papierem, następnie ciasto wylać na formę i piec 35 min. w temp 180 stopni.
Biszkopt brzoskwiniowy
Przyrządzić podobnie jak biszkopt cytrynowy
Masa wiśniowa
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej gorącej wody. Do tężącej galaretki wlać maślankę i wymieszać.
Masa agrestowa
Podobnie przyrządzić jak masę wiśniową.
Przełożenie:
Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
1 płat ciasta cytrynowego – wlać tężącą masę agrestową – ciasto brzoskwiniowe – posmarować część masy wiśniowej – przykryć drugim ciastem cytrynowym – posmarować pozostałą masą wiśniową – przykryć biszkoptem brzoskwiniowym – udekorować według uznania ja dekorowałam polewą czekoladową