Kotleciki ziemniaczane z farszem

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować. Gorące przepuścić przez maszynkę. Wystudzić, połączyć z jajkami, mąką, solą, pieprzem. Zagnieść ciasto. Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać mąkę i tyle zimnej wody, aby powstał zawiesisty sos. Wlać sos do zmielonego mięsa. Masa ma mieć gęstość surowego pasztetu. Ciasto odrywać po kawałku, spłaszczjąc na dłoni, nakładać farsz i formować kotleciki (jak mielone). Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO!

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków4 jajka
  • ok. 1 szkl. mąki
  • pieprz, sól
  • bułka tarta
  • olej
  • 50 dag ugotowanego zmielonego mięsa
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek

Podobne przepisy do Kotleciki ziemniaczane z farszem