Kotlety schabowe w płatkach

Reklama

Opis przygotowania

Kotlety rozbić przez folię spożywczą, ale niezbyt cienko. Oprószyć je z obu stron solą, papryką i czosnkiem – odłożyć pod przykryciem na ok. 30 min.. Jajko roztrzepać z mlekiem. Płatki wsypać do woreczka foliowego i dość drobno rozkruszyć – zrobiłam to "wałkując" zamknięty woreczek wałkiem do ciasta. Kotlety panierować kolejno w mące , jajku i płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Podałam z ziemniakami, ogórkiem świeżym i pomidorkami.

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu środkowego b/kości,1 jajko + 3 łyżki mleka,
  • trochę mąki pszennej,
  • 1-1,5 szkl. drobno pokruszonych płatków kukurydzianych zwykłych,
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka, czosnek granulowany,
  • do smażenia: olej

Podobne przepisy do Kotlety schabowe w płatkach