Ziemniaki dokładnie wyszorować, opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli ok. 20 min. Możesz też (podobnie jak przy kopytkach)użyć ziemniaków, które zostały ci z poprzedniego dnia. Przestudzone ziemniaki obierz z łupinek, A następnie przeciśnij przez prasę lub zmiel w maszynce do mięsa. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaj 2 żółtka, 2 łyżki bułki tartej oraz połowę startego sera żółtego. Połącz. Masę na krokiety dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatuową. Wymieszaj. Przygotuj dwie miseczki lub głębokie talerze. W jednym naczyniu rozkłóć jajko. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj resztę startego żółtego sera oraz pozostałą bułkę tartą. Z przygotowanej masy ziemniaczano serowej formuj krokiety. Obtaczaj je w jajku, a następnie w panierce z bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż krokiety po 5 min. z każdej strony na złoty kolor.