Królewicz

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, Podzielić na dwie części i oddzielnie upiec.

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w niej obie mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem,gdy masło się całkiem rozpuści na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń.
Na jedną część ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i przykryć biszkoptem. Pozostałą masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim kruchym ciastem.

Polewa:
wszystkie składniki zagotować. Gotową polewą polać ciasto.

Składniki

  • Ciasto kruche:30 dkg mąki
  • 8 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • 15 dkg margaryny.
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • pół litra mleka
  • 8 dkg cukru
  • łyżka mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 5 dkg kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dkg masła

Podobne przepisy do Królewicz