Leniwe z kefirkiem

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, dodać jaka, mąkę i cukier, zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałeczki, delikatnie spłaszczyć tłuczkiem do mięsa (powstanie wtedy fajna fakturka na nich), kroić ukośne kluseczki, gotować w osolonym wrzątku.
Masło stopić i zrumienić na nim bułkę.
kluski polać tłuszczem, podawać z kefirem.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków1/2 kg białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 łyżek cukru
  • dodatkowo
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kefir
  • sól
  • mąka do podsypywania

Podobne przepisy do Leniwe z kefirkiem