Leon

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Ubić białka na sztywno i nadal ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i olej i delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor.

Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części i upiec osobno dwa placki.

Krem:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać na nie mieszankę mączną. Ciągle mieszając ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć go z margaryną i podzielić na 4 części.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubym tarle i uprażyć z cukrem. Podzielić na dwie części, do jednej wsypać galaretkę czerwoną a do drugiej zieloną i dokładnie wymieszać.

Sposób przełożenia:
Placek kruchy>>krem>>jabłka zielone>>krem>>biszkopt>>krem>>jabłka zielone>>krem>>placek kruchy>>polewa.

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Kruche ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 1 jajko
  • krem:
  • 1/2 l.mleka
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona

Podobne przepisy do Leon