1. Utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. lekko wymieszać, ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.
2. Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka z cukrem, wystudzić, utrzeć masło dodając zimny budyń.
3. Ugotować dwie galaretki w trzech szklankach wody, wystudzić.
4. Na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów) pomiędzy ptasim mleczkiem wlać galaretkę tężejącą. Odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy budyniowej a następnie przełożyć ciastem makowym. Rozpuścić czekolady dodając dwie łyżki mleka, polać ciepłą polewą ciasto i udekorować np. migdałami.