Makowiec

Reklama

Opis przygotowania

1. Utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. lekko wymieszać, ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.

2. Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka z cukrem, wystudzić, utrzeć masło dodając zimny budyń.

3. Ugotować dwie galaretki w trzech szklankach wody, wystudzić.

4. Na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów) pomiędzy ptasim mleczkiem wlać galaretkę tężejącą. Odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy budyniowej a następnie przełożyć ciastem makowym. Rozpuścić czekolady dodając dwie łyżki mleka, polać ciepłą polewą ciasto i udekorować np. migdałami.

Składniki

  • Ciasto makowe:1 kg masy makowej (w puszce),
  • 8 jajek,
  • 15 dag margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 kg ptasiego mleczka,
  • 2 galaretki egzotyczne,
  • 2 czekolady mleczne,
  • 2 łyżki mleka,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 duży budyń śmietankowy,
  • 2 szklanki mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • kostka masła,

Podobne przepisy do Makowiec