Malinowy sorbet herbaciany

Reklama

Opis przygotowania

Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

Składniki

  • - 4 saszetki herbaty czarnej POSTI z kawałkami malin- 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu
  • - 400 ml wody
  • - sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • - 3 łyżki syropu malinowego
  • - garść malin

Podobne przepisy do Malinowy sorbet herbaciany