Marchewkowe ciasto

Reklama

Opis przygotowania

Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysto, potem dodajemy na przemian resztę składników i miksujemy. Na koniec dodajemy marchewkę(nie wyciskamy z niej soku). Ciasto wylewamy do wysmarowanej foremki (22-34). Pieczemy 40 min .180st.
0,5l zagotować z cukrem ,a w reszcie mleka rozpuścić budynie i wlać do gotującego mleka. Zimny budyń utrzeć z masłem. Jak placek będzie zimny przekroić go na pół i przełożyć masą budyniową – trochę je zostawiamy aby posmarować górę placka. Dekorujemy czekoladą.

Składniki

  • Ciasto:1 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. marchewki (tarka małe oczka)
  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 5 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 0,75l mleka
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)

Podobne przepisy do Marchewkowe ciasto