Kawalki miesa nalezy posolic,obtoczyc w mace i rumienimy dobrze na patelni z nie duza iloscia oliwy z oliwek.Odstawiamy i przykryc aby sie nie zeschlo.Dodac troche wiecej oliwy do pozostalej po smazeniu miesa i smazymy-czosnek obrany w calosci,marchewke,cebule,pory-obrane i pokrojone w kawalki.Kiedy bedzie cebula zeszklona i lekkko wszystko miekkie dodajemy-lisc laurowy,pieprz w ziarenkach,gozdzik.Mieszamy i zostawiamy ok 10 min aby warzywa "zlapaly" smaczek przypraw.Dodajemy mieso i zalewamy winem.Przykryc.Dusimy na malym ogniu ok 2-3 godzin.Jak bedzie ubywalo wina dodajemy po trochu wywaru.Mieso jest zrobione wtedy kiedy odchodzi bez problemu od kosci.Wyjac mieso.Soso ktory pozostal mielimy blenderem.
Ziemniaki obrac-gotujemy.Szparagi gotujemy(odrywajac czesci twarde) ala dent i podsmazyc na oliwie z oliwek.Podajemy kilka ziemniakow,mieso polac sosem,dodac szparagi i papryke konserwowa.