Oponki czyli włoskie ciambelle

Reklama

Opis przygotowania

Zmielić ugotowane ziemniaki/powinny być sypkie/. W głębokie misce połączyć ziemniaki z mąką i pozostałymi składnikami, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Wyrobić starannie wszystkie składniki do otrzymania gładkiego ciasta. Pozostawić chwilę w ciepły miejscu./aby odpoczęło/ Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką. Gotowe kółeczka ułożyć na dobrze posypanej mąką ściereczce lub papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy oponki podwoją swoją objętość są gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć krążki z obu stron zmniejszając płomień, aby nie przypalić ciasta i upiec je od środka. Oponki powinny być ładnie przyrumienione. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.

Składniki

  • 1 kg mąki½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 jaja
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g masła/miękkiego/
  • 1 łyżka miodu
  • 1szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
  • ojej do smażenia

Podobne przepisy do Oponki czyli włoskie ciambelle