Orzeszki

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Żółtka, cukier waniliowy, cukier puder-dobrze roztrzepać. Mąkę, sodę, tłuszcz-posiekać nożem. Dodać roztrzepane z cukrem żółtka i wyrobić ciasto. Formę na orzeszki posmarować tłuszczem i i wyłożyć kulkami z ciasta. Piec na małym ogniu palnika kuchenki, formę odwracać kilka razy aż "skorupki" się upieką.

Masa:
Mleko zagotować i sparzyć nim orzechy, Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkiem i spirytusem dodając po trochę sparzone orzechy.
Gotową masą sklejać po dwie skorupki razem tak aby powstał orzeszek.

Składniki

  • Ciasto:30 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg tłuszczu (pół na pół masła i margaryny)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Masa:
  • 10 dkg masła
  • 12 dkg zmielonych orzechów
  • mleko do zaparzenia orzechów
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki spirytusu.

Podobne przepisy do Orzeszki