Orzeźwiająca nalewka miętowa.

Reklama

Opis przygotowania

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów. Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn. Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować, aż otrzymamy delikatny syrop. Wystudzić. Wlać do słoja, wymieszać. Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki można nie dodawać soku z cytryny, który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy, tak jak na zdjęciu. Czy wybrać smak czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru.

Składniki

  • 12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości), 80 dag cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 l spirytusu,
  • 1,5 l wody ,

Podobne przepisy do Orzeźwiająca nalewka miętowa.