Paluchy z dżemem

Reklama

Opis przygotowania

W letnim mleku rozmieszać drożdże z cukrem, przesiać mąkę dodać do niej stopione masło, 1 jajko i zaczyn drożdżowy, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pociąć na prostokąty 15cm na 10cm i jeden dłuższy bok ponacinać w paski do połowy wysokości, na całym końcu rozsmarować dżem i od tego końca zacząć zwijanie, nacięte paski maja być na wierzchu.
Zwinięte paluchy posmarować drugim jajkiem i posypać obficie sezamem, jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 20 min

Składniki

  • 1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek masła stopionego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • dżem truskawkowy,
  • sezam

Podobne przepisy do Paluchy z dżemem