Pani Walewska

Reklama

Opis przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.

2. Oba ciasta wyłożyć na dwie identyczne natłuszczone blaszki. posmarować je powidłami, wyłożyć pianę ubitą z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Upiec 2 ciasta., Piec 15 min w 180st.

3. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta. Polać polewą, można udekorować orzechami.

Składniki

  • CIASTO: 2i1/2 szkl. mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • szkl. pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • DODATKOWO:
  • 4 białka,
  • słoik powideł śliwkowych (330ml),
  • 20dag orzechów włoskich.
  • KREM:
  • kost. margaryny,
  • duży budyń waniliowy,
  • 1/2 l mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szkl. cukru pudru.

Podobne przepisy do Pani Walewska