► Pręgi wołowe obrać z kości i pokroić na dość duże kawałki. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą ( jak się nie ma wystarczająco dużego naczynia to można ułożyć dwie warstwy ). Na dnie naczynia ułożyć połowę mięsa, mięso posypać połową pieprzu, połową rozmarynu i posolić, dodać 1,5 listka laurowego i połowę obranych ząbków czosnku. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i powtórzyć czynność, wykorzystując pozostałe składniki. Całość zalać winem, tak żeby wino całkowicie przykryło mięso ( można dodać trochę wody do uzupełnienia ).
► Żaroodporne naczynie z zawartością postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia, następnie szczelnie przykryć ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ), żeby mięso pozostało soczyste.
► Peposo wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 240 – 360 minut w 140C / Termoobieg /. aż mięso będzie się rozpadać. Sos przelać do garnka i gotować aż zredukuje się o połowę – można użyć do zagęszczenia śmietanki lub mąki, po czym doprawić do smaku.