Piegus z kremem śmietanowym

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier i żółtka.
Dodać obie mąki, proszek i mak. Ciasto wylać na dużą blaszkę.
Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C.

Krem śmietankowy:
W szklance mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Żelatynę moczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Na gotujące się mleko stopniowo wlewać budyń, gotować. Dodać żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z ciepłym budyniem.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 placki i przełożyć kremem. Dowolnie udekorować.

Składniki

  • Biszkopt:8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • Krem śmietankowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietanki kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek żelatyny

Podobne przepisy do Piegus z kremem śmietanowym