Piegusek inaczej

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto makowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut. Ciasto ciemne: Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Krem: Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem. Poncz: Wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać. Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.

Składniki

  • Ciasto makowe: 6 - 7 jajek
  • 1,5 szkl. suchego maku
  • ok. 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia GELLWE
  • Ciasto ciemne:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 3-4 zmiażdżone goździki
  • Krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 łyżek kawy capuccino
  • 1,5 kostki margaryny
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody
  • 2 łyżki spirytusu
  • aromat rumowy
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa:
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • Ponadto:
  • dowolny dżem
  • polewa czekoladowa

Podobne przepisy do Piegusek inaczej