Pierogi na słodko

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko, olej, sól i szczyptę drożdży oraz ciepłą wodę w takiej ilości, aby wyszło nam gładkie i lśniące ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby troszkę odpoczęło.

Nadzienie:
Ser dokładnie zmiksować z cukrem, dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką wyciąć krążki, na środku każdego położyć porcję nadzienia i zlepić pierogi.
Gotować w dużej ilości osolonej wody, jak przestygną podawać polane śmietanką i dodatkowo można posypać truskawkami.

Składniki

  • Ciasto:około 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • woda.
  • Nadzienie:
  • 30 dag białego sera
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru

Podobne przepisy do Pierogi na słodko