Włączyć piekarnik, nastawić na 160 st. C. Formę (ja piekłam w tortownicy o śr. 22cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao – przesiać. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w dużą kostkę (2x2cm), oprószyć czubatą łyżką mąki, wymieszać.
Jajka ubić dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę z dodatkami, miksując pomału, na koniec cienkim strumieniem wlewać olej i dodać aromat. Na koniec dodać jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.. Przed wyjęciem dobrze sprawdzić ciasto patyczkiem nakłuwając do dna pośrodku formy – jeśli wyjęty patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto posmarować lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem wody i posypać skórką pomarańczową.