Pucharek z bakaliami

Reklama

Opis przygotowania

Orzech włoskie posiekać drobno. Rodzynki sułtańskie przełóż do miseczki zalej 3 łyżkami wrzątku a po chwili dodaj rumu. Jeśli deser maja jeść dzieci, zamiast rumu użyj większej ilości wody wymieszanej z kilkoma kroplami olejku rumowego. Postaw na 10-15 min. W osobnym naczyniu wymieszaj orzechy, migdały oraz kandyzowane wiśnie dodaj rodzynki sułtańskie wraz z rumową zalewą, w której się moczyły, wszystko dobrze wymieszaj. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier oraz połowę porcji cynamonu. Mieszankę bakaliową rozłóż do ozdobnych pucharków. Każdą porcję udekoruj bitą kremówką. Można po wierzchu posypać kawą lub kakaem.

Składniki

  • 10 dag. łuskanych orzechów włoskich10 dag. migdałów
  • 5 dag. rodzynek sułtańskich
  • 50 ml. rumu
  • 10 dag. kandyzowanych wiśni
  • 1 szkl. kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • listek mięty do dekoracji

Podobne przepisy do Pucharek z bakaliami