Pyzy z boczkiem

Reklama

Opis przygotowania

Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.

Składniki

  • NA FARSZ 700g świeżego chudego boczku
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • NA PYZY
  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko lub dwa mniejsze

Podobne przepisy do Pyzy z boczkiem