Racuszki drożdżowe z malinami

Reklama

Opis przygotowania

Mleko z cukrem podgrzewamy aby było ciepłe, nie gorące. Do mleka najpierw wkładamy pokruszone drożdże, a następnie pozostałe składniki (czyli mąkę, jaja i sól). Na koniec wkładamy połowę malin i delikatnie łączymy z ciastem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy potroi swoją objętość możemy piec.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką (uprzednio umoczoną w zimnej wodzie), nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron i wykładamy na papierową serwetkę, aby odsączyć tłuszcz.

Drugą część malin mieszamy z jogurtem i polewamy racuszki. W razie potrzeby możemy pocukrzyć.

Składniki

  • Ciasto:2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki drożdży
  • Dodatki:
  • 0,5 kg malin
  • 1 jogurt naturalny
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Racuszki drożdżowe z malinami