Rafałek-kokosek

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę połączoną z proszkiem i budyniem, dokładnie wymieszać. Dodać olej. Piec w formie posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, 40 min. w temp. 180 st.

2. Budynie wymieszać z mąką i rozrobić w szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z olejkiem utrzeć na puch i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

3. Wszystko wymieszać i, stale mieszając, podsmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć 3/4 masy. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, obsypać uprażonymi wiórkami.

Składniki

  • BISZKOPT: 6 jaj,
  • 1i 1/2 szkl. cukru,
  • 2 szkl. mąki,
  • budyń śmietankowy,
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju.
  • MASA:
  • 3 szkl. mleka,
  • szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • kost. margaryny,
  • olejek śmietankowy.
  • DODATKOWO:
  • 1szkl. wiórków kokosowych,
  • pół olejku śmietankowego,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka masła.

Podobne przepisy do Rafałek-kokosek