Roladki w galarecie

Reklama

Opis przygotowania

Udka myjemy, przekrawamy na dwie części i wyjmujemy kości. Nacieramy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do kurczaka). Pieczarki myjemy (jeśli trzeba to je obieramy), kroimy w dość grube plasterki. Wrzucamy na patelnię i odparowujemy. Trochę podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek, studzimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek razem z tartą bułką, serem i natką pietruszki. Dodać jajko wymieszać i doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełniamy części udek i spinamy wykałaczkami (można obwiązać nitką). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną bulionu i dusimy do miękkości pod przykryciem. Udka można też panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety tylko dłużej. W gorącym bulionie rozmieszać żelatynę według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Na półmisek wyłożyć groszek i układać na nim przestudzone roladki (wyjąć wykałaczki). Zalać tężejącą żelatyną. Udekorować.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka10 pieczarek
  • 1/2 strąka papryki
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 l bulionu Knorr "Rosół z kury"
  • żelatyna

Podobne przepisy do Roladki w galarecie